Skip links

Botox

Botox je lek koji je u poslednje dve decenije doneo najveći napredak u estetskoj medicini i njegova primena predstavlja najdelotvorniji i najpopularniji estetski tretman u svetu.

Terapija bora lica

Botox, skraćeni naziv za Botulinski toksin tipa A, predstavlja pročišćeni protein proizveden pomoću bakterije Clostidium botulinum. Botox blokira prenos nervnog impulsa (nadražaja) sa nerva na mišić i time oslabljuje ili sprečava kontrakciju određenih mišića. Poznajući anatomiju i fiziologiju mišića lica, kao i koji od mišića svojim kontrakcijama uzrokuje tzv. dinamičke bore, možemo uticati primenom botoxa na njihov rad od oslabljivanja prejake kontrakcije do stanja opuštenosti mišića. To su uglavnom bore gornje trećine lica, nastale mrštenjem – bore na čelu i oko očiju, može se postići podizanje obrva ili rešavanje njihove asimetrije u položaju.

video
play-sharp-fill

Botox aplikovan u odredjene mišiće sprečava produbljivanje postojećih bora i stvaranje novih, ali i značajno umanjuje vidljivost bora koje su već nastale.

Tretman botoxom je u rukama iskusnog lekara potpuno bezbedan, bezbolan i traje svega nekoliko minuta.

KANDIDATI

Tretman botoxom je namenjen svima koji žele podmlađen izgled na brz i proveren način. Rezultat tretmana predstavlja zategnuta koža, bez dubokih bora, uz očuvan prirodni izgled. Uz oslabljene odredjene mišiće, lice se odvikava od pokreta mrštenja, pa se dodatno sprečava stvaranje novih bora.

Kandidati mogu biti osobe oba pola koje imaju izražene horizontalne bore na čelu, izmedju obrva i oko očiju. Najčešće se primenjuje kod pacijenata između 30 i 70 godina starosti.

PRIPREMA

Pre tretmana botoxom, nakon upitnika o zdravstvenom stanju i životnim navikama, pristupamo detaljnom pregledu mišića koji učestvuju u mimici lica. Na željenu regiju se u zavisnosti od odluke lekara i osetljivosti pacijenta nanosi anestetik.

PROCEDURA

Nakon precizne identifikacije mišića koji svojim delovanjem stvaraju neželjene bore, tankom iglicom aplikujemo botox u veoma malim, precizno odredjenim količinama, proračunatim individualno za svakog pacijenta. Dejstvo odredjenih mišića koji učestvuju u mimici lica je umanjeno, koža se zateže i na taj način se umanjuju i uklanjaju bore. Delovanje botoxa je lokalizovano samo na mesta na koja se botox injektira. Pacijenti osećaj uboda iglice uporedjuju sa akupunkturom ili osećajem prilikom čupanja obrva. Zahvat je jednostavan i traje 5 – 10 minuta u zavisnosti od regije lica. Efekat je vidljiv već nakon nekoliko dana, obično 2 – 7 dana. Botox razvije svoje puno djelovanje nakon 10 – 14 dana po injektiranju i obično djeluje od 4 do 6 meseci, nakon čega se može ponoviti.

Rezultat tretmana zavisi od iskustva lekara u primeni botoxa ali i preparata koji se primenjuje. Mi u radu koristimo isključivo originalni proizvod kompanije ALLERGAN® koji je registrovan u Agencije za lekove Republike Srbije kao BOTOX® od 100ij i VISTABEL® od 50ij.

NEGA I OPORAVAK

Kako bi estetski efekat ostao očuvan, tretman botoksom bi trebalo ponavljati. Obično se primenjuje 2 puta godišnje.

Mere kojih se treba pridržavati su sledeće:

  • Ne konzumirajte alkohol naredna 24 sata
  • Ne vežbajte naredna 24 sata
  • Ne masirajte lice i izbegavajte kozmetičko čišćenje lica ili preterano pritiskanje tretiranih područja nedelju dana nakon tretmana. Izbjegavati ronjenje, kao i nošenje zaštitnih kaciga za motor.
  • 4 sata nakon tretmana morate ostati budni, te noći pokušajte zaspati na ledjima
  • Pokušajte vežbati tretirane mišiće do 3 sata nakon zahvata (mrštenje, čudjenje, smejanje),
  • Ako uočite podlive, možete koristiti kremu protiv podliva. Puderi na mineralnoj bazi mogu se koristiti i odmah nakon tretmana.
  • Ne ići u solarijum i saunu 3-4 dana nakon tretmana.
  • Ne upotrebljavati dezodoranse 24 sata ako ste bili na tretmanu protiv znojenja.

Tretman botoxom ne primenjujemo u slučaju alergijske osetljivosti na neke od sastojaka preparata i u slučaju infekcije regije na koju bi botox trebalo injektirati.

Neželjena dejstva do kojih može doći su retka i kratko traju. U pitanju su crvenilo, ispupčenja i sitne modrice koje se nakon nekoliko sati povlače, glavobolja. Redje dolazi do bolova na mestu na kojem je injektiran botox.

Pogledajte ili sačuvajte BOTOX FAQ

Pogledajte galeriju slika PRE i POSLE naših tretmana

Pogledajte i naše ostale tretmane

MEZOTERAPIJA

PRP PLAZMALIFTING

8-POINT FACELIFT

JUVEDERM VOLITE