Skip links

Strije

Strije su vrsta ožiljnog tkiva koje nastaju nakon naglog rastezanja kože, kada njena elastičnost nije dovoljna za toliku promenu površine i dolazi do pucanja vlakana kolagena i elastina. Kao odgovor na njihovo zarastanje, nastaju strije. Ovaj process se obično dešava u pubertetu kod naglog rasta, naglog dodavanja ili gubitka težine i u poslednjim mesecima trudnoće.

U početku su strije roze ili crvene boje, kasnije braon, da bi vremenom izbledele i postale bele, sedefne trake, deblje pod prstima od okolne kože.
Strije često narušavaju samopouzdanje i veliki broj ljudi ih se želi rešiti. Danas postoji puno tretmana koji mogu popraviti stanje kože i strija. Naš izbor su u većini slučajeva laserski tretmani jer daju najveće rezultate.

Laserima se u velikom stepenu mogu ublažiti strije i zategnuti koža. Ukoliko se tretman počne raditi na svežim strijama, rezultati su znatno veći.
Svi laserski tretmani deluju tako što stimulišu proizvodnju kolagena, zatežu postojeći kolagen u tkivu i obnavljaju površinu kože, nakon čega strije postaju manje vidljive i tanje.

Većina tretmana koje primenjujemo deluju tako što izazivaju kontrolisano oštećenje tkiva na koje koža odgovara procesom zarastanja rane, povećavajući proizvodnju elastina i kolagena.

Rezultati tretmana mogu se razlikovati zavisno od sopstvenih potencijala organizma.Različiti organizmi prave različita zarastanja rane kao odgovor na povredu, neki će proizvesti više elastina i kolagena od drugih. Zbog toga je veoma teško sa sigurnošću predvideti tačne rezultate svakog tretmana. Većina naših pacijenata ima odlične rezultate nakon ovih tretmana.

Tretmani koje primenjujemo u lečenju strija su Clearlift laser, Dye-vl fotorejuvenacija, Pixel RF i Biorevitalizacija faktorima rasta.