Skip links

Lasersko lečenje akni

Akne su jedno od najneugodnijih kožnih oboljenja, posebno kod mladih osoba u pubertetu. Međutim, njihova pojava nije ograničena samo na ovu starosnu grupu. Odrasle osobe takodje nisu pošteđene ove neprijatnosti. Akne i ožiljci od akni su vrlo uznemirujući u bilo kom uzrastu, mogu uticati na samopouzadanje, raspoloženje i sam kvalitet života. Pravovremeno lečenje akni smanjuje rizik nastajanja ožiljaka koji mogu biti podjednako neugodni.

Laserski tretman akni

Izraz akne je naziv za zapušene pore sa crnim i belim vrhom, bubuljice i ciste koje se javljaju na koži.

Akne nastaju onda kada visok nivo određenih hormona u telu, u pubertetu ili zrelim godinama, stimuliše lojne žlezde da proizvode višak sebuma. Ove izlučevine ostaju začepljene u žlezdama, a koža postaje masnija i pogodnija za razvoj mikroorganizama. Bakterijska flora sa površine kože, posebno Propionibacterium acnes, naseljava zapušenu lojnu žlezdu i dovodi do upale koju mi prepoznajemo kao bubuljice. Broj bakterija koji se razvija proporcionalan je količini sebuma, pa je cilj u terapiji redukovati broj prisutnih bakterija i smanjiti lučenje sebuma. Primenom lasera u terapiji postižemo upravo taj efekat.

PRE I POSLE

Pogledajte galeriju slika PRE i POSLE naših tretmana

KANDIDATI

Smatra se da akne pogađaju 80 – 90 odsto adolescenata, ali je i sve veći broj odraslih, naročito žena, koje se nose sa istim problemom.

Indikacije za primenu lasera su:

  • Komedogene akne
  • Papularne akne
  • Papulopustularne akne
  • Cistične akne
  • Ožiljci od akni

Tokom konsultacija utvrđujemo stanje vaše kože i odlučujemo da li je laserski tretman pogodan za vas.

PRIPREMA

Pre tretmana kožu treba detaljno očistiti i osušiti, ukloniti šminku, kreme, ulja ili proizvode za samopotamnjivanje.

PROCEDURA

U radu koristimo tri vrste medicinskih lasera i LLLT fotodinamsku terapiju.

Laseri medicinskog ranga su talasnih duzina 550 nm, 808 nm i 1064 nm. Kombinovanjem ovih talasnih dužina delujemo na različite faktore koji dovode do nastanka akni. Odredjene talasne dužine lasera ciljaju odgovarajuće receptore u koži, tako da neki laseri izazivaju hemijske promene u koži, neki dovode do promena na osnovu termalnog efekta, a neki imaju oba mehanizma dejstva.

LLLT fotodinamska terapija za lečenje akni koristi plavo led svetlo talasne dužine 420nm zbog njegovog baktericidnog dejstva. Glavni uzročnik akni je bakterija Propionibacterium acnes. Dejstvo terapije se zasniva na apsorpciji svetlosnog zraka od strane porfirina, supstance koja je proizvod ove bakterije.

Lasersko lečenje akni obavlja se po individualnom protokolu, 1 – 2 puta nedeljno, u trajanju od 5 – 6 nedelja. Kod većine klijenata poboljšanje se primećuje već nakon 4 – 5 tretmana. Dalji protokol zavisi od početnog stanja i individualnog odgovora na terapiju.

Sam tretman nije neprijatan, oseća se blaga toplota i peckanje, u trajanju od oko 20 minuta.

NEGA I OPORAVAK

Po završetku tretmana iritacija na koži nema. Laserski tretmani ne oštećuju kožu, niti ostavljaju bilo kakve tragove.

Nakon tretmana potrebno je zaštititi kožu od sunčevih zraka.

Pogledajte i naše ostale tretmane

LASERSKI TRETMANI OŽILJAKA OD AKNI

UKLANJANJE HIPERPIGMENTACIJA

LIFTING I PODMLAĐIVANJE KOŽE LICA