Skip links

Lasersko uklanjanje hiperpigmentacija

HIPERPIGMENTACIJE nastaju kao posledica povećanog nakupljanja melanina u određenim mestima kože, pre svega lica. Starenjem dolazi do promena u raspoređivanju stvorenog pigmenta melanina koji koži daje boju. Ukoliko dođe do njegovog skupljanja na jednom mestu, nastaju sunčane PEGE i FLEKE. Nekada se pigment rasporedi na velikoj površini, nastaje MELAZMA.

Najčešći uzroci hiperpigmentacija su:

  • previše izlaganja sunčevim zracima
  • trudnoća, kontraceptivi, hormonska terapija
  • akne i drugi upalni procesi kože

Hiperpigmentacije u površinskom sloju nastale nakon upalnih procesa kože je lakše tretirati, jer kako se površinski sloj kože obnavlja, tako pigment bledi. Vremenom se pojavljuje mlada koža potpuno ujednačene boje, bez pigmentnih promena (kao na primer tamne fleke nakon akni).

Već dugi niz godina bavimo se problemom uklanjanja hiperpigmentacija, naše iskustvo govori da nema univerzalnog rešenja. Između jako rasprostranjenih hemijskih pilinga i lasera, u najvećem broju slučajeva odlučujemo se za tretman laserima, najsavremeniji HARMONY LASER tretman.

PRE I POSLE

Pogledajte galeriju slika PRE i POSLE naših tretmana

PRIPREMA

Pre tretmana obavljamo pregled, fotografišemo područje rada, radimo Visioface digitalnu analizu kože lica i procenjujemo stanje Vaše kože. Na osnovu toga određujemo individualni plan i protokol tretmana, parametre laserske energije koja će se u tretmanu koristiti kao i plan za druge dodatne procedure ukoliko za tim postoji potreba.

Potrebno je potpisati i formular o informisanosti o laserskoj proceduri.

PROCEDURA

HARMONY LASER tretman primenjuje lasere koji specifično ciljaju mesta nakupljenog melanina ispod površine kože. Kompletno rešenje možemo postići birajući najoptimalniju tehnologiju prema vrsti hiperpigmentacija:

  • Dye-VL AFT tehnologiju za površne hiperpigmentacije
  • Q-switched NdYag nanosekundnu tehnologiju sa fotoakustičnim efektom za površne i duboke hiperpigmentacije, koja se koristi i za uklanjanje tetovaža tamnih boja
  • KTP laser, koji koristimo i kod uklanjanja crvene i svetlijih boja tetovaža.

Tokom tretmana, površni sloj kože ostaje netaknut i nema oštećenja tkiva. Melanin upija lasersku energiju, zbog čega hiperpigmentacije trenutno potamne. U narednih 7 dana, pigment koji se razbio u čestice koža odstranjuje, tretirana pigmentana promena izbledi ili potpuno nestane. Osim razlaganja pigmenta, laser stimuliše kožu na povećanu produkciju elastina i kolagena, povećava njenu otpornost i obezbeđuje dugotrajne rezultate. Podmlađena koža na izgled imaće i funkciju mlađe kože, pa je lakše zaštititi je od ponovnog nastajanja fleka.

NEGA I OPORAVAK

Nakon tretmana nema potrebe za oporavkom, kod najosetljivije kože može biti prisutno blago crvenilo koje se brzo povlači.

Nakon 3 nedelje, ponavlja se tretman u cilju otklanjanja preostalog pigmenta. Broj tretmana je individualan, najčešće je potrebno uraditi 3-4 tretmana u razmaku od 3 nedelje.

Lasersko uklanjanje hiperpigmentacija se ne preporučuje u letnjim mesecima. Predeo koji se tretira ne sme biti osunčan minimum 4 nedelje pre i 2 nedelje nakon tretmana. Ukoliko se izlažete suncu, koristitite kreme čiji je faktor zaštite (SPF) od 25 do 30.

Uz laserski tretman Harmony uporedo primenjujemo i Genosys dermokozmetski protokol kontrole stvaranja i raspodele melanina. Uz kućnu negu iz ovog programa koja obuhvata i specifičnu zaštitu od sunčevih zraka, postižemo dugotrajno očuvanje rezultata i sprečavanje nastanka novih hiperpigmentacija.

Pogledajte i naše ostale tretmane

LASERSKI TRETMAN OŽILJAKA OD AKNI

LIFTING I PODMLAĐIVANJE KOŽE LICA

SMANJENJE MASNIH NASLAGA LICA I TELA