Skip links

Ultrazvučna terapija

Jedna od prisutnih formi fizikalne terapije jeste ultrazvučna terapija. Prednost ultrazvuka u odnosu na ostale vrste fizikalne terapije jeste u tome što prodire dublje u tkiva i najviše se absorbuje u ligamentima i tetivama, strukturama sa visokim sadržajem kolagena. U terapijske svrhe primenjuje se ultrazvuk frekvencije od 1 MHz do 3 MHz.

Efikasna terapija bolnih stanja

Biološko delovanje ultrazvuka počiva na njegovom mehaničkom, toplotnom i hemijskom efektu.

Ultrazvuk svojim mehaničkim dejstvom dovodi do zgušnjavanja i razredjivanja tkiva i ispoljava se u vidu mikromasaže. Toplotno delovanje se manifestuje umerenim povećanjem lokalne temperature tkiva koje se tretira i izraženim širenjem krvnih sudova.

Hemijsko delovanje se ispoljava pojačanjem oksidacionih procesa u tkivima i ubrzanju njihovog metabolizma. Ultrazvučni aparati imaju mogućnost emisije konstantnog i impulsnog ultrazvuka.

video
play-sharp-fill

Kod impulsnog ultrazvuka izostaje termički efekat tako da on ima prednosti kod akutnih bolnih stanja, svežih povreda i svugde gde je potebno izbeći termički efekat. Takođe, impulsni ultrazvuk smanjuje povećan mišićni tonus. Ultrazvuk se primenjuje i kao sonoforeza, odnosno unošenje leka ultrazvukom.

KANDIDATI

Ultrazvuk se najčešće koristi kod povreda mišićnih tetiva i ligamenata. Uspešno se primenjuje kod ublažavanja ožiljaka, kao i kod:

  • Bolova u lumbalnom i vratnom delu kičme
  • Bolova i povreda zglobova
  • Nakon postraumatskih stanja
  • Dipitrenove kontrakture
  • Neuralgije

Ultrazvučna terapija se ne može primenjivati u slučaju malignih tumora, krvarenja i sklonosti ka krvarenju, infekcija, srčanih pacemaker-a i izraženih srčanih oboljenja. Takođe, ne primenjuje se kod mladjih od 16 godina.

PRIPREMA

Priprema podrazumeva pregled i odredjivanje vrste i dužine trajanja terapije. Svaki utvrdjeni protokol je individualan u zavisnosti od problematike i potreba klijenta.

PROCEDURA

Terapeutski ultrazvuk za kontakt koristi ulje sa ekstraktom biljke sa opuštajućim dejstvom, najčešće ruzmarina, kamfora i iglica bora. Pošto se ultrazvuk ne percipira pacijent za vreme aplikacije ne oseća nikakvu senzaciju osim mehaničkog pritiska težine projektora. Već posle nekoliko ovakvih tretmana pacijent oseća značajno poboljšanje i olakšanje. Tretman najčešće kombinujemo sa magnetoterapijom i elektoterapijom.

Pogledajte i naše ostale tretmane

SHOCKWAVE TERAPIJA

MAGNETOTERAPIJA

ELEKTROTERAPIJA