Skip links

Shockwave terapija

Shockwave terapija ili terapija zvučnog (akustičnog) talasa bazira se na pulsirajućim udarnim talasima koji se radijalno šire kroz bolno mesto koje se tretira.

Pulsevi koji se putem transmitera prenose na tkivo stvaraju jaku nociceptivnu aktivaciju Alfa i Beta vlakana koja na naš organizam utiču na taj način što smanjuju bol.

Akustični talas šalje veliku količinu energije bolnom mestu što pospešuje lečenje, reparaciju i regeneraciju do koje dolazi zahvaljujući tome što se tokom terapije podstiče revaskularizcija.

video
play-sharp-fill

Eliminacija bola u kratkom vremenskom roku

Shockwave terapija je bezbolna i samim tim omiljena medju našim pacijentima. Pored toga što redukuje bol, umanjuje i rizik od nastanka edema, umiruje mišićnu napetost i spazam, podstiče metabolizam i obezbedjuje bolje snabdevanje krvlju.

KANDIDATI

Shockwave terapija predstavlja jedinstveno rešenje za bol povezanu sa mišićno-skeletnim sistemom i zbog toga postaje nezaobilazna terapija u tretiranju stanja kao sto su:

 • Bolovi u ramenu (sa i bez kalcifikata)
 • Povreda ramena
 • Povreda lakta – Teniski lakat
 • Bol u oblasti karlice i kukova
 • Skakačko koleno (Patelarna tendopatija)
 • Petni trn (calcan calcanei)
 • Povrede mišića
 • Bolovi u mišićima
 • Upala ahilove tetive (ahilodonia)
 • Povrede i bolovi u vratu i ledjima
 • Kalcifikati u ligamentima, tetivama i mišićima
 • Bol u zadnjoj loži
 • Stimulacija mišićnih trigger tačaka
 • Uklanjanje celulita
 • Oblikovanje tela

PRIPREMA

Dovoljno je doći u ordinaciju Sculpturelle gde ćemo na konsultacijama utvrditi o kom je problemu reč i kog je intenziteta. Nakon konsultacija određujemo Vašu individualnu terapiju.

PROCEDURA

Sama procedura je veoma jednostavana, efikasna i bezbolna. Traje svega 3-5 minuta. U zavisnosti od intenziteta problema potrebno je uraditi 3-5 tretmana u razmaku od po nedelju dana.

EFEKTI RADIJALNE TERAPIJE SHOCKWAVE TALASIMA

Radijalni shockwave talasi nude neinvazivno rešenje za probleme sa vezivnim tkivom, probleme sa tetivama, različite patologije mekog tkiva i kod pojave kalcifikacije. Razlozi zbog kojih je primena shockwave terapije u rehabilitacionom procesu pacijenata značajna je i to što dolazi do smanjenja bola, ubrzavanja metabolizma, revaskularizacije tkiva, i normalizacije mišićnog tonusa.

Glavni efekat primene shokwave talasa na tkivo je lokalno povećanje mikrocirkulacije, što izaziva veoma brzu relaksaciju mišića i brz prestanak boli.

RAZLAGANJE KALCIFIKATA

Osnovno dejstvo shockwave terapije je razlaganje kalcifikata u ligamentima, tetivama i mišićima.

REVASKULARIZACIJA

Shockwave talasi tokom terapije podstiču revaskularizaciju tretiranog tkiva, što dovodi do regeneracije.

ANALGETSKI EFEKTI – UBLAŽAVANJE I ELIMINACIJA BOLA

Shockwave terapija umanjuje mišićnu napetost i sprečava spazam. Hiperemija je jedan od bazičnih efekata shockwave terapije. Ona obezbedjuje bolje snabdevanje krvlju a samim tim i energijom, napetih mišićnih i ligamentnih struktura. Pacijent nakon primene shockwave tretmana oseća znatno smanjenje bola.

Intenzivni pulsevi koji se putem transmitera prenose na tkivo stvaraju jaku nociceptivnu aktivaciju Alfa i Beta vlakana koja utiču na interneurone, koji zatim inhibiraju prenos signala bola. Pored toga što redukuje bol, primenom shockwave terapije umanjuje se rizik od razvoja edema.

UBRZAVANJE PROCESA REHABILITACIJE

Primenom shockwave terpije u znatnoj meri se ubrzava proces rehabilitacije pacijenata i njihovo vraćanje u funkcionalno stanje pre povrede.

POSPEŠIVANJE RAZVOJA KOLAGENA

Shockwave terapijom dolazi do proizvodnje dovoljne količine kolagena koji je neophodan za proces reparacije oštećenih mioskeletnih i ligamentnih struktura.

Terapija shockwave aparatom stimuliše proizvodnju kolagena u dubljim slojevima tkiva.

UBRZAVANJE METABOLIZMA

Shockwave terapija ubrzava otklanjanje raspadnih produkata metabolizma, pospešuje oksigenaciju i snabdeva oštećeno tkivo izvorom energije. Na ovaj način ubrzava se metabolizam i podržava se otklanjanje histamine LA i drugih nadražljivih i štetnih materija.

Shockwave talasi deluju na tkivo na ćelijskom nivou. Slobodni radikali koje emituje shockwave aparat utiču na hemijsko okruženje stimulišući ćelije da počnu da emituju supstance koje smanjuju bol i umanjuju zapaljenske procese.

OBNAVLJANJE POKRETLJIVOSTI

Uz pomoć terapije akustičnim shockwave talasima rastvaraju se stvrdnuti fibroblasti i započinje biohemijska dekalcifikacija, čime se povećava pokretljivost tretiranog segmenta.

ELIMINISANJE UKOČENOSTI

Schockwave može da pruži efekat masaže, čime se uspešno rešava ukočenost trapezoidnih mišića leđa. Pacijent oseća olakšanje odmah po završetku tretmana koji traje svega nekoliko minuta.

SHOCKWAVE UKLANJANJE CELULITA

Terapija shockwave akustičnim talasima koristi kinetičku energiju, koja se posebnom tehnologijom pretvara u akustični talas velikog pritiska. Akustični talas tretira dva najveća uzročnika pojave celulita kod žena: fibrozu vezivnog tkiva oko koje se gomilaju masne naslage i protruziju masnoće.

Pogledajte i naše ostale tretmane

ELEKTROTERAPIJA

LASEROTERAPIJA