Skip links

Lipoliza – ili kako rastopiti masne naslage

LIPOLIZA predstavlja proces rastvaranja masti, koji u ordinaciji postižemo injekcionom primenom fosfatidilholina (PPC), radi smanjenja masnih naslaga. Injekcionom terapijom lipolize moguće je nehirurški i trajno rastvoriti odredjene potkožne masne naslage otporne na ishranu i vežbanje.

Šta je lipoliza PPC-om?

PPC (fosfatidilholin – tečni lecitinski proizvod proizveden od zrna soje) je registrovan i odobren preparat za lokalizovano otapanje (lipolizu) masti, samo na mestu njegove primene. Ova supstanca dovodi do rastvaranja zidova masnih ćelija, a zatim se rastvorene masti uklanjaju metaboličkim procesom u telu. Smanjivanjem broja masnih ćelija na tom području smanjuje se količina masti uskladištene u tom području.

PPC je bezbedna supstanca koja se terapeutski koristi više od 15 godina, prvobitno se koristio za intravenozno lečenje poremećaja nivoa holesterola.

video
play-sharp-fill

Kako funkcionišu PPC injekcije za rastvaranje masti?

Lipoliza je nehirurška injekciona terapija koja uklanja masne naslage otporne na ishranu ili vežbanje. To nije metoda mršavljenja, već tretman za oblikovanje ili preoblikovanje tela. Mnogi ljudi imaju zdrav način života i redovno vežbaju, ali imaju meku masnoću na mestima koja je nemoguće ciljati vežbama ili dijetom, na primer, podbradak, unutrašnja strana butina ili jastučići na bokovima.

Koja područja su pogodna za lipolizu?

Lokalizovana područja potkožne masti na koje ne možemo iticati ishranom i vežbanjem, poput podbratka, jastučića oko zglobova, nadlaktice, butine, jastučići na bokovima, leđa (sedlaste vreće), kolena i trbušni deo. Lipoliza je idealna za smanjenje ovih manjih jasno definisanih depoa potkožne masti.

Koliko tretmana je neophodno?

Broj tretmana zavisi od individualnog odgovora vašeg tela na tretman, uglavnom su idealna 2-4 tretmana u intervalima od 4-6 nedelja. Rezultati nisu trenutni, vidljivi su i već nakon prvog tretmana, a najvidljivi su nakon nekoliko nedelja. Ako želite da se tretira više područja, preporučićemo da tretirate jednu po jednu, osim malih regija koje se bezbedno dodatno mogu tretirati uz veće regije.

Šta mogu očekivati tokom lečenja?

Igle koje se koriste su vrlo fine kako bi se smanjila nelagodnost. Neposredno nakon injekcije, područje postaje toplo, nekada crveno i oseća se nelagodno bockanje. Nivo nelagodnosti može se kretati od blagog do intenzivnog u zavisnosti od reakcije svakog pojedinca. Ova bol može trajati nekoliko minuta ili nekoliko sati. Oticanje počinje gotovo odmah nakon tretmana i normalni je odgovor. Nežnost, otok i opšta utrnulost u tom području mogu trajati nekoliko dana. Takođe se mogu pojaviti neke modrice. Sve ovo su normalni odgovori koji slede ovaj postupak. Nije potreban nikakav oporavak nakon tretmana, možete se odmah vratiti svakodnevnim obavezama.

Da li su rezultati trajni?

Prema trenutnom stanju znanja, rastvorene masne ćelije se ne vraćaju. To znači da se masne naslage trajno smanjuju. Pod uslovom da vaša težina ostane ista i ako se održi pozitivan način života, rezultati lipolize takođe treba da ostanu isti.

Ko nije pogodan kandidat za lipolizu?

Lipoliza NIJE pogodna za:

  • one koji su alergični na vitamine B grupe ili soju
  • dijabetičare
  • pacijente na antikoagulantnim lekovima
  • trudnice ili dojilje
  • pacijente sa lošom funkcijom jetre
  • određene autoimune bolesti kao što je dermatomiozitis, skleroderma, SLE

Kako mogu započeti tretman lipolize?

Na lekarskom pregledu odredićemo zone tretiranja, broj tretmana, vremenski razmak izmedju tretmana kao  i cenu, jer ona zavisi od broja područja koja treba tretirati i koliko injekcija PPC-a moramo upotrebiti.