Skip links

Akne

Akne su jedno od najneugodnijih kožnih oboljenja, posebno kod mladih osoba u pubertetu. Međutim, njihova pojava nije ograničena samo na ovu starosnu grupu. Odrasle osobe takođe nisu pošteđene ove neprijatnosti. Akne i ožiljci od akni su vrlo uznemirujući u bilo kom uzrastu, mogu uticati na samopouzadanje, raspoloženje i sam kvalitet života. Pravovremeno lečenje akni smanjuje rizik nastajanja ožiljaka koji mogu biti podjednako neugodni.

Izraz akne je naziv za zapušene pore sa crnim i belim vrhom, bubuljice i ciste koje se javljaju na koži.

Postoji niz uzroka za nastanak akni, počev od šminke koja blokira pore, stresa i hormonskog disbalansa. Akne u većini slučajeva nastaju onda kada visok nivo određenih hormona u telu, u pubertetu ili zrelim godinama, stimuliše lojne žlezde da proizvode višak sebuma. Ove izlučevine ostaju začepljene u žlezdama, a koža postaje masnija i pogodnija za razvoj mikroorganizama. Bakterijska flora sa površine kože, posebno Propionibacterium acnes, naseljava zapušenu lojnu žlezdu i dovodi do upale koju mi prepoznajemo kao bubuljice. Broj bakterija koji se razvija proporcionalan je količini sebuma, pa je cilj u terapiji redukovati broj prisutnih bakterija i smanjiti lučenje sebuma.

Plan lečenja pravimo individualno, nakon pregleda. Obično je prvi korak medicinski higijenski tretman i najsavremeniji protokol laserskog lečenja akni. Nekada je naš tretman izbora Pixel RF – primena mikroplazme. Uz odgovarajuće proizvode za kućnu terapiju i negu, brzo postižemo bitno poboljšanje.

REZULTATI

Galeriju naših rezultata u lečenju akni možete pogledati ovde