Niš, TC Kalča, II sprat, Lamela B, Lokal 35
+381 18 295 500 + 381 69 12 95 500

Uklanjanje kapilara

UKLANJANJE KAPILARA

Prošireni kapilari su estetski problem koji se može rešiti

Kapilari su najmanji i najbrojniji krvni sudovi u organizmu čija je uloga dostavljanje hrаnljivih mаterijа i kiseonikа do svih orgаna tela. Budući da su kаpilаri vrlo tаnki i krhki, njihovi su zidovi podložni pucanju. U ovom slučaju susrećemo se sa problemom proširenih kapilara i izazovom svakodnevnog prikrivanja nastalih promena na licu.
Prošireni kapilari su trajno vidljivi sitni krvni sudovi u površnim slojevima kože. Najčešće se javljaju na licu i nogama kod žena, pa mogu prouzrokovati estetski problem i uticati na kvalitet života. Ispoljavaju se u vidu mreže i mogu se prepoznati po crvenoj ili plavoj boji.

KANDIDATI

Osobe svetlije puti podložnije su pucanju kapilara u odnosu na one sa tamnijim ili maslinastim tenom. Takodje, osobe sa suvom, isušenom i veoma osetljivom kožom imaju tanje i slabije zaštićene slojeve tkiva, što ih čini osjetljivijim na ovaj problem.

UZROCI proširenih kapilara na licu mogu biti:

 • Oboljenja kao što je Rozacea
 • Traume ili povrede kože
 • Ekstremne i iznenadne promene temperature
 • Izloženost suncu
 • Genetika
 • Stres
 • Starost
 • Hormonske promene

UZROCI proširenih kapilara na nogama javljaju se usled povećanog pritiska u venama:

 • Tokom trudnoće
 • U slučaju viška telesne težine
 • Usled dugog sedenja i stajanja

Uklanjanje kapilara ne preporučujemo u slučaju:

 • Trudnoće
 • Ugradjenog pacemakera
 • Infekcije kože

Pozivamo vas da zakažete besplatan pregled i konsultacije, gde će naš dermatolog utvrdititi jeste li odgovarajući kandidat za tretman uklanjanja kapilara.

PRIPREMA

Dve nedelje pre tretmana područje koje će biti podvrgnuto tretmanu ne sme biti izloženo suncu niti solarijumu. Kožu pre tretmana treba detaljno očistiti i osušiti, ukloniti šminku, kreme, ulja ili proizvode za samopotamnjivanje.

PROCEDURA

U zavisnosti od lokacije i prirode krvnih sudova, primenjuju se različite tehnike za njihovo uklanjanje. U ordinaciji Sculpturelle kapilare uklanjamo koagulacijom radiotalasima, tretmanima laserom i IPL –om.

KOAGULACIJA RADIOTALASIMA

Prilikom koagulacije radiotalasima u radu koristimo vaskularni aparat TC 3000. TC 3000 je revolucionarna tehnika uklanjanja kapilara visokofrekventnom strujom, odnosno radiotalasima. Zbog svojih karakteristika koje pacijentu pružaju uspešan i bezbedan tretman, zastupljen je u brojnim evropskim klinikama koje se bave lečenjem poremećaja cirkulacije.

Duž kapilara se penetrira veoma finom medicinskom iglom, čija je debljina manja od vlasi kose. Uz impuls radiotalasa zidovi kapilara bivaju slepljeni nastalom toplotom, čime su kapilari trenutno i trajno uklonjeni.

Sam postupak uklanjanja kapilara traje 10 do 15 minuta, zavisno od broja proširenih kapilara i površine koju zauzimaju. Pojedinačni kapilari otklanjaju se u jednom tretmanu. Guste mreže proširenih kapilara zahtevaju 2 – 3 tretmana, koji se izvode sa razmakom od 3 nedelje. Ovom metodom mogu se otkloniti sve veličine proširenih kapilara na svim delovima lica i tela, nezavisno od tipa kože i godišnjeg doba.

LASER ND YAG 

Laser Nd Yag za uklanjanje kapilara koristi snop talasne dužine 1064nm koji zalepi zidove krvnog suda, čime je deo kapilara uspešno zatvoren, a ostali kapilari postaju manje vidljivi i mogu se tretirati kroz dva meseca.

IPL (INTENSED PULSE LIGHT)

IPL (Intensed Pulse Light) koristmo kada postoji difuzno crvenilo na licu, sastavljeno od mnoštva najtanjih kapilara. Obično je dovoljno uraditi 3 tretmana u razmaku od mesec dana.

NEGA I OPORAVAK

U zavisnosti o veličini područja koje se tretira, javlja se crvenilo i blago oticanje tretirane regije. Većini osoba koža će se u potpunosti smiri preko noći, pa će već sledećeg dana biti u mogućnosti da upotrebljavaju standardne proizvode za negu kože i šminku.
Redje nuspojave su promjena u pigmentaciji, pojava krastica i ljuštenje kože.

Nakon tretmana potrebno je izbegavati sunce minimalno 10-15 dana i koristiti zaštitne kreme sa SPF 50+.

Prevencija nastanka proširenih kapilara na nogama podrazumeva povećanje fizičke aktivnosti i smanjenje telesne težine.
Prevencija nastanka proširenih kapilara na licu podrazumeva izbegavanje izlaganja suncu, korišćenje krema sa zaštitnim faktorom SPF 30+.

VIDEO