Niš, TC Kalča, II sprat, Lamela B, Lokal 35
+381 18 295 500 + 381 69 12 95 500

SHOCKWAVE TERAPIJA I FIBROZITI

Shockwave terapija je dragocena metoda koja dovodi do smanjenja bola, ubrzavanja metabolizma, revaskularizacije tkiva i normalizacije mišićnog tonusa. Postojeći kalcifikati u mekom tkivu se razgradjuju, čime se bol smanjuje a pokretljivost tog segmenta povećava.

Shockwave terapija može da pruži efekat masaže, čime se uspešno otklanja ukočenost mišića vrata, ramenog pojasa, ledja… Olakšanje ili čak znatno smanjen bol može se očekivati već nakon 2-3 tretmana. Smanjenje bola i poboljšanje pokretljivosti popravljaju kvalitet života, što naše pacijente čini zadovoljnim.

Kako radi shockwave terapija?

Shockwave terapija stimuliše prirodni process ozdravljenja povećavajući dotok krvi u obolelo mesto i razgradjujući kalcifikate u tetivama mišića. Zvučni talas velike brzine stvoren u aplikatoru, prenosi se preko kože na bolno mesto. Ovaj talas stimuliše tkivo njegovim pomeranjem, finim kružnim pokretima.

Kada zvučni talas dospe u tkivo, on stimuliše formiranje krvnih sudova i proizvodnju specifičnih supstanci faktora krvi . Povećavajući dotok krvi, započinje proces ozdravljenja problematičnog mesta, dok proizvedena specifična supstanca utiče na brzo smanjenje bola.

Još jedna korist je relaksacija mišića koja nastaje i omekšavanje postojećih otvrdlina – fibrozita, što će takodje dovesti do smanjenja bola i povećanja pokreta.

Shockwave terapija nam, smanjenjem bola, omogućava da aktivno učestvujemo u promeni faktora koji su uzrokovali problem. Ona deluje na uzrok problema a ne samo na posledice. To je verovatno razlog zašto se shockwave terapijom, u nekim slučajevima, dobijaju rezultati uporedivi sa onim nakon hirurških procedura (razlaganje kalcifikata, zarastanje ligamenata).

Kada primenjujemo shockwave terapiju?

Shockwave terapiju najčešće primenjujemo u lečenju:

  • povreda i bolova u vratu i ledjima
  • povreda i bolova u ramenu, kao i prisustva kalcifikata
  • povreda i bolova mišića i tetiva
  • povreda i bolova kolena i butnih mišića
  • petnog trna i plantarnog fascitisa

Više o samoj terapiji možete čitati na stranici SHOCKWAVE TERAPIJA.