Niš, TC Kalča, II sprat, Lamela B, Lokal 35
+381 18 295 500 + 381 69 12 95 500

PRP – PODMLADJIVANJE SOPSTVENOM PLAZMOM

Revolucionarna metoda korišćenja krvne plazme u cilju regeneracije tkiva

Krvna plazma sadrži biološki aktivne proteine koji stimulišu i ubrzavaju regeneraciju tkiva. Kada dodje do povrede, naše telo upućuje proteine u povredjeno područje i stimuliše proces zarastanja koji pomaže u obnovi oštećenih tkiva. Isti princip se može primeniti i na kožu. Unoseći biološki aktivne proteine plazme, kao kod povrede, fibroblasti će stvarati novi kolagen i polako otpuštati hranljive sastojke u kožu. Koža će se obnavljati iznutra, istovremeno usporavajući proces starenja i popravljajući već nastale promene starenja.

PRP

Platelet Rich Plasma je deo krvne plazme obogaćene trombocitima, faktorima rasta i matičnim ćelijama. To su upravo elementi krvi odgovorni za zarastanje rana nakon povrede. Unoseći ih pod kožu mezoterapijom podstičemo stvaranje novog kolagena, pa možemo očekivati da kožu dugoročno obnavljamo sastojcima sopstvene krvi.

Faktori rasta (GF grow factor) iz sopstvene krvi predstavljaju idealnu formulu za podmladjivanje i lečenje kože.

Osim u estetici, PRP tretman je našao veliku primenu u dermatologiji i stomatologiji za stimulaciju zarastanja rana, sportskoj medicini i ortopediji, za obnovu hrskavice i ubrzanje saniranja povreda mekih tkiva.

KANDIDATI

Budući da se kod ovog tretmana koristi sopstvena krv, ne postoji mogućnost prenosa bolesti, alergija ili imunoloških reakcija. PRP tretman podmladjivanja krvnom plazmom je jednostavan i siguran metod.

PRP – podmladjivanje sopstvenom plazmom rado preporučujemo i izvodimo u ordinaciji radi:

 • Podmladjivanja kože lica, vrata i dekoltea
 • Smanjenja bora
 • Vraćanja čvstine koži
 • Poboljšanja izgleda područja oko očiju
 • Poboljšanja ožiljaka od akni
 • Podmladjivanja kože šaka

PRP – podmladjivanje sopstvenom plazmom ne preporučujemo:

 • U toku trudnoće i periodu dojenja
 • U slučaju poremećaja funkcije i broja trombocita
 • U slučaju hemodinamske nestabilnosti
 • Kod akutnih i hroničnih infektivnih bolesti
 • Kod autoimunih i malignih bolesti

PRIPREMA

Prilikom tretmana podmladjivanja krvnom plazmom koristimo originalne setove za pripremu plazme, registrovane u Agenciji za lekove Republike Srbije, odobrene od strane Evropske Zdravstvene komisije.

Pre samog tretmana lica uzima se uzorak krvi. Uzimanje uzorka krvi vrši se standardnom procedurom, u sterilnu epruvetu iz originalnog seta, koji je pripremljen tako da krv ne može doći u dodir sa vazduhom.

Sledi centrifugiranje krvi po odredjenom protokolu kako bi se odvojila željena plazma sa trombocitima i faktorima rasta od belih i crvenih krvnih zrnaca, koje nećemo koristiti. Centrifugiranje traje dvanaest minuta. Za to vreme vrši se priprema kože lica, vrata, dekoltea i šaka za sprovodjenje tretmana. Lice se detaljno čisti i nanosi se anestetik krema kako bi tretman bio ugodniji.

PROCEDURA

Pripremljena plazma uzima se iz epruvete špricem i unosi pod kožu intradermalnim injekcijama i mezoterapijskim protokolom. Kod jako opuštene kože, tretman se izvodi u kombinaciji sa dermapen kolagen indukcionom terapijom. Ukoliko je lice već izgubilo deo potkožnog masnog tkiva, izgleda umorno i ima izražene bore, odlučićemo se za proizvod Cellular matrix koji kombinuje plazmu sa hijaluronskom kiselinom. Više o Cellular matrix proizvodima pročitajte na  www.cellularmatrix.info

Da bi postigli potpun i dugoročan efekat, PRP tretman je preporučljivo ponoviti nakon mesec dana, a potom nakon 3 meseca. Ukoliko se radi o koži sa veoma izraženim znacima starenja, tretman bismo ponovili i nakon 6 i 12 meseci. Za najbolje rezultate tretman se naknadno može primenjivati jednom u 12-24 meseca.

NEGA I OPORAVAK

Većina pacijenata se odmah nakon tretmana podmladjivanja krvnom plazmom može vrati svojim uobičajenim aktivnostima. Neposredno nakon tretmana moguća je pojava crvenila i natečenosti uslovljenih količinom plazme koju smo uneli pod kožu. Nakon nekoliko dana, kada otok prodje i koža upije tečnost, lice će izgledati kao i pre tretmana.

Stimulisanim fibroblastima treba vremena da naprave novi kolagen i elastin. Osmog dana nakon primene PRP tretmana, preporučujemo tretman radiotalasnog liftinga. Tako će stimulacija fibroblasta da proizvode kolagen biti još veća.

Obično se za 4 nedelje mogu očekivati vidljivi rezultati – koža izgleda sveže i zdravije, bore su manje izražene, tonus kože popravljen.