Niš, TC Kalča, II sprat, Lamela B, Lokal 35
+381 18 295 500 + 381 69 12 95 500

LASERSKA EPILACIJA

Medicinska metoda trajnog uklanjanja dlaka

Laserska epilacija funkcioniše po principu laserskog snopa koji sonda usmerava ka koži. Zahvaljujući pigmentu melaninu, koji se nalazi u folikulu dlake, laserski snop se apsorbuje i pretvara u toplotu, što dovodi do uništenja dlake. Pri ovom postupku koža ostaje netaknuta zbog jedinstvenog sistema hladjenja ugradjenog u same aparate.

Što je dlaka tamnija i deblja, više će toplote proizvesti u kontaktu sa laserskim snopom, pa će samim tim laserska epilacija biti efikasnija. Lasersko uklanjanje dlaka donosi najbolji rezultat kod osoba svetle puti i tamnih dlačica. Napomenućemo i to da se osobe sa belim, svetlim i ridjim dlakama ne mogu tretirati ovom metodom iz razloga što ovakav tip dlake ne sadrži pigment u sebi, koji je osnova za destrukciju dlake.

Od izuzetnog značaja za bezbedno i uspešno izvođenje laserske epilacije jesu stručnost i iskustvo lekara, kao i kvalitet aparata kojim se lasersko uklanjanje dlaka izvodi. U ordinaciji Sculpturelle koristimo najsavremenije medicinske lasere Synchro platform IPL I Nd: Yag laser, marke DEKA. Zahvaljujući prednostima ovog aparata, tretiranje i najvećih regija na telu ne traje duže od 60 minuta. O samom aparatu možete pročitati više na www.dekalaser.com.

KANDIDATI

Laserska epilacija dlaka će biti najefikasnija ukoliko ste svetlije puti i tamnijih dlaka.

Takodje, epilacija laserom predstavlja zlatni standard kada je u pitanju lečenje folikulitisa (uraslih dlaka) i ožiljaka nastalih usled folikulitisa. Na ovaj način se istovremeno vrši trajno uklanjanje dlaka i regeneracija kože.

Regije koje možete tretirati laserom su regije tela i lica (osim područja oko očiju). Najćešći tretmani su laserska epilacija pazuha, laserska epilacija bikini zone, laserska epilacija nogu.

PRIPREMA

Kada se budete odlučili za lasersku epilaciju, uslediće detaljne konsultacije. Upoznaćete se sa pripremom i protokolom tretmana, efektima i eventualnim rizikom. Upoznaćemo se sa Vašom medicinskom istorijom, fotografisaćemo područje na kome se vrši laserska epilacija i otvorićemo Vaš medicinski karton.

Saveti kojih bi trebalo da se pridržavate kako biste što bolje bili pripremljeni za lasersku epilaciju su sledeći:

  • Nemojte ići na depilaciju, koristiti električni epilator ili čupati dlake pincetom 4 nedelje pre tretmana.
  • Dlačice možete brijati ili uklanjati kremom, za rad nam je dovoljna njihova dužina od 2mm.
  • Nemojte se izlagati suncu 4 nedelje pre i 2 nedelje nakon tretmana.
  • Ne koristite sredstva za samopotamnjivanje. Ukoliko ste ih koristili čekajte da se koži vrati prirodan ten.
  • Ne koristite preparate koji iritiraju kožu i koji su fotosenzitivni (retinol, AHA kiseline).

 PROCEDURA

Na željeno područje nanosimo hidrogel a zatim sondu lasera dovodimo u kontakt sa kožom. Laser emituje snopove odredjene energije koje možete osetiti kao blago peckanje. Nakon laserske epilacije koža može biti blago crvena u trajanju od 15 minuta do par sati.

Samo trajanje laserskog tretmana zavisi od veličine regije koju tretiramo. Može trajati par minuta za lasersku epilaciju lica i do 60 minuta za veće regije kao što je laserska epilacija ledja ili laserska epilacija nogu.

Broj tretmana koji se preporučuje radi efikasnog trajnog uklanjanja dlačica je individualan, u zavisnosti od tipa dlake. Za većinu regija na telu,obično je potrebno uraditi 4 – 6 tretmana za njihovo trajno uklanjanje. Potrebno je da postoji vremenski razmak između tretmana u trajanju od 4 nedelje za lasersku epilaciju lica i 6 do 8 nedelja za lasersku epilaciju tela.

Zbog čega je potrebno ponavljati tretmane?

Dlake našeg tela ne rastu istovremeno i rastu po odredjenim fazama – faza mirovanja i faza rasta. U isto vreme na našem telu u fazi rasta se može naći 70 do 90% dlaka, dok su ostale u fazi mirovanja. Obzirom da laserski snop može ukloniti dlaku samo ukoliko je u fazi rasta, prvim tretmanom se može uništiti samo odredjeni procenat dlaka. Iz tog razloga postoji i pauza izmedju tretmana kako bi se preostaloj dlaci omogućio rast i priprema za naredni laserski tretman.

NEGA I OPORAVAK

Vrlo je važno pridržavati se uputstava nakon laserske epilacije:

  • Ukoliko osećate zategnutost kože ili peckanje, mozete koristiti cink kremu.
  • Ne izlažite kožu suncu minimum 1 nedelju nakon tretmana
  • Koristitite kreme za zaštitu od sunca sa faktorom SPF od 25 do 30.

PRE I POSLE